8 vinkkiä, joilla selätät lastenhuoneen kaaoksen – ja silti nautit kesälomasta

Jos kesälomallaan käyttää muutaman päivän järkevään lastenhuoneen siivoamiseen, tuloksista voi nauttia jouluun saakka – tai ainakin ensi viikkoon. Lastenhuoneen lelukaaoksen selättämisen ei tarvitse olla ryppyotsaista puurtamista. Poimimme kahdeksan vinkkiä Saara Henrikssonin ja Aino-Maija Leinosen kirjasta Leppoisa opas huusholliin.

1. Ota lapset pienestä pitäen mukaan siivoukseen. Lapset osaavat laittaa tavarat paremmin paikoilleen, kun niillä on selkeät paikat: pehmoleluilla kori, pikkulegoilla oma laatikko. Säilytyslaatikot kannattaa merkitä etiketeillä, joita lapsetkin osaavat tulkita.

2. Lapset tykkäävät näyttää taitojaan. Voit tehdä yhdessä lasten kanssa työlistan siivouksen eri vaiheista – asiat voi kirjoittaa tai vaikka piirtää listaksi. Viereen tekijät voivat merkitä nimensä sitä myöten, kun työt tulevat tehdyiksi.

3. Huutaminen ei kuulu siivoamiseen. Jos lapsena tottuu siihen, että siivoamiseen kuuluu kiukuttelu ja räyhääminen, puuha ei luultavasti huvita vielä aikuisenakaan.

4. Kierrätä lasten vaatteita, jos lasten ikäero on sopiva. Perusta jokaiselle lapselle liian isojen vaatteiden laatikko, minne voit siirtää vanhemman sisaruksen pieneksi jääneet vaatteet odottamaan. Säilytä vain parhaat, ei kaikkia välikokoisia vaatteita. Ennen kuin syksyllä tai keväällä otat uusia vaatteita käyttöön, poista kaikki nuorimmalle pieniksi jääneet.

5. Lelujen määrä kannattaa pitää aisoissa. Lapsen ollessa poissa kotoa lelulaatikosta siivotaan rikkinäiset lelut. Jos lapsi saa uuden lelun, jokin vanha lahjoitetaan pois, että määrä pysyy kutakuinkin vakiona. Joulu- ja synttärilahjaksi suku voi ostaa yhdessä jotain isompaa, kuten uuden polkupyörän tai vaikkapa soittotunteja.

6. Lelujen vähentämisessä voi kokeilla välipysähdystä. Lelu nostetaan pois näkyvistä, ja jos lapsi ei osaa sitä pariin kuukauteen kaivata, lelun voi laittaa huoletta eteenpäin. Pienelle lapselle lelusta luopuminen voi olla ahdistavaa, ja sitä kannattaa kunnioittaa. Tässä tapauksessa pieni salakähmäisyys on siis ihan suotavaa.

7. Lapset opetetaan siivoamaan lelunsa illalla osana iltatouhuja. Poikkeuksena voivat olla paljon rakentelua vaatineet leikit, jotka todennäköisesti jatkuvat seuraavana päivänä. Mutta nekin siivotaan pois ennen imurointia.

8. Pikkuvauvan ensisijaisen hoitajan pitäisi tehdä mahdollisimman vähän ja nukkua, kun vauva nukkuu. Unenpuute häiritsee mielenterveyttä enemmän kuin sotku. Eli vauvaperheessä siisteysstandardit kannattaa ainakin väliaikaisesti unohtaa.

Bonusohje: Muista muutenkin rentous. Kotisi on sinua ja perhettäsi varten, voit itse määritellä kotiisi sopivan siisteystason. Jos et jaksa siivota, pistä aurinkolasit päähän kotona tai lähde ulos. Palaat sohvalta tai ulkoa paremmalla mielellä ja ryhdyt niihin hommiin, jotka jaksat.

Tutustu Pelican Self Storagen säilytysratkaisuihin.

Oletko kiinnostunut tutustumaan säilytystilaratkaisuihin? Ota yhteyttä!