Juhlien järjestelyvinkit: näin teet kodistasi toimivan ja tunnelmallisen juhlatilan

Kotona vietetään ristiäisiä, rippijuhlia, valmistujaisia, syntymäpäiviä ja muita perinteisiä perhejuhlia. Järjestämällä juhlat kotona voit aloittaa käytännön valmistelut ajoissa ja säästät rahaa, kun juhlapaikasta ei tarvitse erikseen maksaa. Alla olevien ohjeiden avulla järjestelyt sujuvat mutkattomasti ja kodistasi sukeutuu sekä tunnelmallinen että käytännöllinen juhlatila.

1. Kun kutsuvieraslista on tehty, niin on hyvä miettiä, kutsutaanko kaikki kerralla vai olisiko viisaampi porrastaa, jotta saadaan kodin tilat ja astiat riittämään suuremmallekin määrälle juhlavieraita. Jos päätyy porrastamiseen, sen tulisi olla sen verran väljä, että on riittävästi aikaa raivata edelliset tarjottavat pois, pyörittää astianpesukone ja pestä ylijäävät astiat sekä kattaa uudet tarjottavat esille.

2. Lämpimien säiden sattuessa juhlapäivään parveke tai terassi voi hyvin toimia sisätilojen jatkeena. Erilaiset teltat ja paviljongit toimivat lisätilana, vaikka olisi vähän huonompikin ilma, varsinkin jos sinne on varattu lämmitin ja huopia.

3. Mieti mitä toimintoja juhlassa tarvitaan ja miten huonekalut on järkevintä sijoittaa. Raivaa lisätilaa siirtämällä suuremmat huonekalut seinänviereen, jotta keskilattialle jää liikkumatilaa. Juhlien kannalta tarpeettomat huonekalut kannattaa siirtää pois varsinaisista juhlahuoneista esimerkiksi vuokravarastoon. Näin vieraat pääsevät liikkumaan vaivattomasti tilasta toiseen. Poista myös koriste- ja taide-esineet, jotka ovat vaarassa tippua tai muutoin vahingoittua, kun väkeä on normaalitilannetta enemmän. Varsinkin jos juhlavieraiden joukossa on lapsia, kaikkien juhlinta sujuu stressittömämmin, kun särkyvät tavarat on siirretty syrjään.

Katso tästä mistä löytyy sinua lähin Pelican Self Storage.

4. Ideoi juhlan teema ja koristelut. Koristeita ei tarvitse olla paljon, sillä kaunis kattaus, lautasliinat, kynttilät ja kukat juhlistavat tilaa jo sellaisenaan.

5. Siivoa turhat pienesineet ja kertyneet lehtipinot pois juhlahuoneista. Usein juhlissa tarvitaan kaikki mahdollinen tila niin lahjoille, kukille kuin juomalaseillekin.

6. Karsi eteisestä kaikki ylimääräinen pois. Jos kodissa ei ole tilaa eteisessä normaalisti oleville tavaroille, vuokravarasto on kelpo apu tässäkin pulmassa. Klikkaa tästä Pelicanin koko-oppaaseen! On yllättävää kuinka paljon tavaroita voi varastoida muutaman neliön varastotilaan. Varmista, että vieraiden vaatteille on tarpeeksi tyhjiä henkareita. Voit myös lainata tai vuokrata ylimääräisiä pystynaulakoita eteiseen tai johonkin muuhun tilaan, esimerkiksi työ- tai makuuhuoneeseen.

7. Vaikka ulkona olisi vielä kylmä, asunnon lämpötila nousee, kun samaan tilaan pakkautuu paljon ihmisiä. Varaudu lämpötilan nousuun kääntämällä lämmitys pois päältä tai laske huonelämpötilaa reilusti jo ennen juhlia ja varmista, että tuuletusikkunat saa avattua helposti juhlan aikana.

8. Tarkista että kotoa löytyy tarvittavat tarjoiluastiat, lautaset, lasit ja muut välineet. Kaiken ei tarvitse olla samaa sarjaa. Voit yhdistellä huoletta eri astiamallistoja ja värejä. Tarvittaessa ostamisen sijaan voi puuttuvia astioita myös lainata tai vuokrata.

9. Raivaa keittiö. Kaikki laskutila on juhlapäivänä tarpeen. Aloita jääkaapin tyhjentäminen hyvissä ajoin, sillä kylmätilaa tarvitaan huomattavasti normaaliarkea enemmän. Kylmäsäilytystilaa voit lisätä helposti kylmälaukkujen avulla. Muista laittaa kylmäpatterit hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan juhlapäivää. Varaa keittiöön myös riittävästi roskapusseja, talouspaperia ja astiapyyhkeitä.

10. Tarkista, että kotoa löytyy ensiapuvälineitä ja varsinkin laastareita.

11. Varmista, että vessassa on näkyvästi esillä useita rullia vessapaperia ja käsipyyhkeitä on riittävästi. Jos wc on kylpyhuoneessa, niin poista kylpypyyhkeet ja muut henkilökohtaiset tavarat näkyviltä.

12. Lapsivieraita varten on hyvä varata pelejä, leluja tai videoita eri huoneeseen ja esimerkiksi sukulaisnuori leikittämään heitä. Näin lapset ja pikkulasten vanhemmat tuntevat itsensä tervetulleiksi.

13. Hanki valmiiksi tahrapoistoainetta ja nestemäistä pesuainetta. Juhlissa usein läikkyy jotain ja tahrat on helpoin saada pois heti tuoreeltaan.

Lue vinkit nopeaan ja helppoon kevätsiivoukseen!