Lue 60-vuotiaan muuttoveteraanin menestystarina – alkoi yhdestä miehestä ja yhdestä autosta
Ennen oli talkooporukoita, jotka kantoivat muovipusseissa tavaraa, ja muuttoautoissa pelattiin tetristä tavaroilla. Nykyään muutto on ammattilaisten toimintaa, johon vaaditaan monenlaista korttia, koulutusta ja ammattipätevyyttä.
Maanantaina 4. joulukuuta 60 vuotta täyttävä toimitusjohtaja Matti Vivolin on nähnyt muuttoalan kehittymisen viimeisen 25 vuoden aikana. Hän on kasvattanut Muuttohaukat-yrityksensä yhden miehen operaatiosta 70 työntekijän muuttopalveluksi, jolla on toimipisteitä Hyvinkäällä, pääkaupunkiseudulla ja Turussa.
Insinöörin koulutuksen saanut Vivolin on paljasjalkainen hyvinkääläinen, kuten isänsäkin. Matin isä oli sodan jälkeen ollut kovan luokan nyrkkeilijä, ja myös poikaan tarttui koko iän kestänyt urheiluinnostus. Pitkin Hyvinkään metsiä lapsena vipeltänyt Matti Vivolin on harrastanut nyrkkeilyä, pöytätennistä ja monia kamppailulajeja, kuten taekwondoa ja Krav Magaa. Viimeiset kymmenen vuotta kaikki vapaa-aika on mennyt tennikseen, ja viimeksi mukaan harrastuksiin on tullut pilates.
Työurallaan Vivolin on toiminut tuotanto- ja tehdaspäällikkönä muovituote-, valaisin- ja metallialan yrityksissä. Ura eteni Forssaan urheiluvälineteollisuuteen, jossa valmistettiin monenlaisia suojausvarusteita, esimerkiksi motocrossin, jääkiekon ja jenkkifutuksen harrastajille.
Muuttofirma pystyyn
Tehdas muutti kaksi kertaa parin vuoden sisällä, ja Vivolin vastasi muutto-operaatioiden hoitamisesta. Muutot sujuivat hyvin, ja firman kanadalainen toimitusjohtaja huomautti: ”Matti, taidat pitää muuttamisesta.”
Siitä syntyi ajatus.
Vivolin perusti Muuttohaukat vuonna 1992, aluksi yhden miehen yrityksenä.
Aiemmassa työssään Vivolin oli tutustunut suojausmateriaaleihin, kuten erilaisiin solumuovirakenteisiin. Muuttoyrittäjänä hän otti tämän erityisvahvuudekseen. Kun perinteisesti oli käytetty lattioilla pyörineitä ja likaisia muuttohuopia, muovista tehdyt pehmusteet pitivät kuormat paikallaan ja tavarat ehjinä.
Alussa Vivolin teki muitakin töitä muuttofirman ohella. Joskus hän oli kauppaopistossa opettamassa logistiikkaa ja varastointitekniikkaa, sitten lensi puku pois, muuttomiehen asu päälle, ja mies lähti kodinkoneita ja huonekaluja muuttamaan.
Muuttuvat muuttotrendit
Muuttohaukkojen aloittaessa 1992 oli lama pahimmillaan.
Silloin vasta opeteltiin käyttämään muovisia muuttolaatikoita, joten ihmiset käyttivät banaanilaatikoita ja muovikasseja. Usein myös kirjahyllyt tai muut arvohuonekalut kannettiin sellaisinaan autoon, jolloin pahimmillaan – muuttomiehen kielellä – pelattiin tetristä tavaroilla.
Monesti käytettiin talkooväkeä, ja muuttofirman edustaja vain otti tavaraa lavalla vastaan ja kuljetti auton.
Nykyään muuttobisnes on ammattimaista palvelua, jossa vaatimukset ovat korkeita. Työturvallisuuteen kiinnitetään paljon huomiota, eikä autoa voi hetkeksikään jättää ilman vartiointia.
Pakkausmateriaalit ovat kohentuneet, mutta vieläkin näkee paljon muuttamiseen huonosti soveltuvia ohuita laatikoita, vaikka kyljessä saattaakin lukea ”Muuttolaatikko”.
Toisaalta myös ihmisten laatuvaatimukset ovat kiristyneet: välillä ei hyväksytä sormenjälkiäkään, tai tulee korvausvaatimuksia.
Siinä missä ennen muuttajat saattoivat kantaa ja kuljettaa tavaroita sivutöinään, nykyään ammattitaitovaatimukset ovat kovat.
Kuljettajalta vaaditaan ajokortin lisäksi digipiirturin kortti ja ammattipätevyys sisältää työturvallisuuskortin, tieturvakortin, pääkaupunkiseudun tieturvakortin ja ensiapukortin. Tämä on lähtökohta, sitten vasta koulutetaan muuttajat. Tien varressa työskentelijöillä pitää olla suojavarusteet, heijastinliivit ja turvakengät, joskus myös kypärä ja suojalasit.
Muuttofirman käyttö on yleistynyt, tyypillisesti esimerkiksi vanhemmat saattavat ostaa opiskelijoille muuttopalvelun. Kuolinpesistä tulee muuttoyrityksille toimeksiantoja kaikki pois –periaattella.
Samaan tahtiin myös pienvarastoinnin tarve on noussut, ihmisillä on yksinkertaisesti enemmän tavaraa. Muuttohaukat ja Pelican Self Storage tekivät aiemmin tänä vuonna strategisen yhteistyösopimuksen.
Muuttaminen ei ole enää pelkkää kuljetusta, se on palvelu. Aina ei välttämättä tarvita edes autoa, kun tehdään esimerkiksi yritysten sisäisiä muuttoja tai asennuspalveluja. Vivolinin kokemuksen mukaan muuttoala alkoi kymmenisen vuotta sitten erkaantua muusta kuljetusbisneksestä omaksi erilliseksi liiketoiminnakseen.
”Ammattimaistuminen ja ammattiylpeys ovat kehittyneet samassa tahdissa kuin se, miten kuluttajat ovat takavuosia herkemmin valmiita käyttämään palveluita”, Vivolin summaa.
Jälkipolvi jatkaa isän jalanjäljissä
Muuttohaukat valittiin vastikään Hyvinkään vuoden yritykseksi.
”Tämä oli todella lämmittävä kunnianosoitus”, Matti Vivolin toteaa.
Vivolinille yrittäjyys on muodostunut elämäntavaksi.
”En osaa enää ajatella, miten muuten voisin elää. On vapaus päättää omista tekemisistään, ainakin tässä vaiheessa yrittäjyyttä, ja vastaavasti yrittäjä vastaa kaikista asioista itselleen”, Vivolin sanoo.
Samalla yrittämisen myötä syntyy ihmisille työpaikkoja ja kuluttajille hyviä palveluita.
Alkuaikojen haasteet herättävät yhä Vivolinissa ylpeitä tunteita.
”Ei pelätty lähteä minkäänlaisiin muuttotilanteisiin. Alkuvaiheissa oli vain yksi auto, mutta silläkin selvisimme suurehkon toimitilan muutosta viikonloppukeikkana. Kun isoista kohteista selvittiin pienellä kalustolla ja henkilökunnalla, se toi vahvoja onnistumisen kokemuksia.”
Tulevaisuuden päämäärä on yhä kannattava kasvu. Jatkuvuuden kannalta näyttää hyvältä: Vivolinilla on viisi lasta, joista kolme on töissä Muuttohaukoissa.
”Pyrin tästä vetäytymään taka-alalle hissun kissun, neuvonantajapuolelle”, Vivolin kertoo.
Tutustu Pelican Self Storagen yrityksille tarjoamiin ratkaisuihin.
Oletko kiinnostunut tutustumaan säilytystilaratkaisuihin? Ota yhteyttä!