Nyt on aika varastoida untuvatoppis ja talvikengät - lue kattavat ohjeet keväiseen vaatehuoltoon

Kokosimme ohjeet tuttujen talvitamineiden huoltoon ennen niiden varastointia. Muistathan, että omaa pienvarastoa voi käyttää vaatteiden säilyttämiseen muualla kuin kotikomeroita tukkimassa silloin, kun niillä ei ole käyttöä.

Katso tästä mistä löytyy sinua lähin Pelican Self Storage.

Untuvatakki

- Pese untuvatakki tyhjässä koneessa, sillä se tarvitsee tilaa. Valitse pesuohjeen mukaan hellävarainen ohjelma, jossa on runsas huuhtelu. Untuvatakki kestää linkouksen. Yksittäisten untuvahaivenien irtoaminen pesun aikana on luonnollista, eikä tarkoita, että vaate olisi vaurioitunut pesussa.
- Valitse valkaisematon, nestemäinen pesuaine. Älä käytä huuhteluainetta.
- Muista tyhjentää taskut huolellisesti ja käännä takki nurinpäin ennen pesua.
- Kuivata takki mieluiten kuivausrummussa alhaisessa lämpötilassa ja lempeällä ohjelmalla. Ellei sinulla ole rumpua, kuivata takki ilmavassa paikassa mieluiten tasolle, esimerkiksi kuivaustelineen päälle viriteltynä. Pöyhi ja kääntele välillä!
- Huom! Jos untuvatakki on muuttunut pesussa laikukkaaksi, ongelmana saattaa olla vääränlaisten pesuaineiden käyttö tai se, että takin täytteenä ei ole käytetty puhdistettua untuvaa. Molemmissa tapauksissa uusi pesu tavallisesti auttaa.
- Kun untuvatakki viedään varastoon, sen pitää olla puhdas ja täysin kuiva. Takki pitää varastoida mahdollisimman ilmavasti ja tasaisen lämpöisessä, kuivassa tilassa. Kun takki otetaan käyttöön kausivarastoinnin jälkeen, se pitää pöyhiä ja tuulettaa huolellisesti.

Toppatakki

- Pese toppatakki ennen varastointia.
- Tarkista vaatteen pesuohjeet.
- Useimmat toppavaatteet voi pestä pesukoneessa. Tyhjennä taskut, sulje vetoketjut ja käännä vaate nurinpäin.
- Pese toppatakki mieluiten yksinään, riittävän väljästi, jotta se pysyy kuohkeana.
- Pesuohjelman lopuksi on hyvä ohjelmoida kevyt linkous, jos pesuohje sen sallii.
- Oikaise pesty takki kunnolla ja siirrä se kuivumaan tasaiselle alustalle. Tarvittaessa voit kääntää takin välillä varovasti ympäri, että se kuivuu molemmilta puolilta.

Muut vaatteet

- Tuuleta vaatteet säännöllisesti.
- Poista tahrat tuoreeltaan.
- Älä säilytä pyykkiä likaisena pitkään, vaan pese ennen varastoon viemistä.
- Villavaatteet vaativat erityishuomiota. Tarkista aina tekstiilin omat pesuohjeet. Joissain tapauksissa villavaate kestää vain kuivapesun. Mikäli vaatteessa on tahra, lisää puhdistusainetta tahraan ennen konepesua. Käytä mahdollisimman hellää pesuohjelmaa ja vältä pesemästä yli 30 asteessa. Kuivaa vaate tasaisella alustalla luonnollisessa lämmössä.
- Jos vaatteissa on korjattavaa, myös korjaukset kannattaa tehdä ennen varastointia.
- Vaatteet on hyvä säilyttää vaatepussissa. Tyhjiöpusseilla varastoon mahtuu enemmän.

Kengät

- Puhdista kengät huolellisesti. Aloita puhdistus kengänpohjista ¬– jos pohjissa on esimerkiksi sepeliä, se voi naarmuttaa kenkiä säilytyksen aikana. Tämän jälkeen puhdistetaan päällisosa. Kangaspintaiset kengät harjataan puhtaaksi, nahkakengät pyyhitään puhtaiksi ja käsitellään kenkäkiillokkeella.
- Jos kengät kaipaavat muuta huoltoa, esimerkiksi uudet nauhat, vaihto on syytä tehdä ennen varastointia. Myös rikkinäiset kengät on syytä käyttää suutarilla jo ennen kausivarastointia.
- Lesti pitää kengän muodossaan. Hanki erillinen kenkälesti tai käytä samaan tarkoitukseen sanomalehteä. Jos käytät sanomalehteä, älä sullo kenkää liian täyteen, vaan ole tarkka siitä, että muoto säilyy.
- Kengät on kätevintä säilyttää niiden omissa laatikoissa. Jos olet heittänyt laatikot pois, kysy kenkäkaupasta ylimääräisiä tai hanki muovilaatikoita. Jos sinulla ei ole kenkälaatikkoa, varastoi kengät mahdollisimman ilmavasti ja erillään toisistaan.

Yleisohjeita

- Käy talvitamineet ajatuksella läpi. Käytitkö kaikkia tällä kaudella? Mahtuvatko lapset näihin vielä ensi syksynä? Lajittele pienvarastoon, poistoon tai kirpputorille menevät omiin paikkoihinsa.
- Kannelliset laatikot suojaavat ja säilövät vaatteesi tehokkaasti.
- Laputa laatikot, jotta löydät tarvittavat lapaset ja villasukat nopeasti, kun niitä syksyllä taas tarvitaan.

Klikkaa tästä Pelicanin koko-oppaaseen! On yllättävää kuinka paljon tavaroita voi varastoida muutaman neliön varastotilaan.

Lähteet: martat.fi, siivous.info, kodinkuvalehti.fi, cleanipedia.com