Putkiremontin pölyt keuhkoissa vielä vuosia jälkikäteen? Näillä keinoilla vältät sen

”Minulla oli täydellinen putkiremontti, kaikki meni loistavasti”, helsinkiläinen Leena Räsänen sanoo. Putkiremontit voivat joskus olla painajaisia, mutta onnellisetkin tarinat ovat mahdollisia.

Putkiremontti eli linjasaneeraus on monivuotinen ja hankala projekti, jonka kaikkien yksityiskohtien onnistumiseen yksittäinen asukas ei voi vaikuttaa. Omien tavaroiden suojaamiseen on kuitenkin monta keinoa, joihin tarvitaan vain viitseliäisyyttä.

Leena Räsänen on sairaanhoitaja, joka muutama vuosi sitten kiinnostui opiskelemaan ammattijärjestämistä. Nykyään hän toimii ammattijärjestäjänä Tavararemontti-yrityksessä.

Uuteen ammattiinsa Räsänen sai arvokasta omakohtaista kokemusta, kun hänen taloyhtiössään tehtiin nelisen vuotta sitten päätökseen saatu putkiremontti.

Valmistele ja valitse: mitä roskiin, kierrätykseen, kirpparille, säilytykseen...

Putkiremontin yhteydessä kaikkialle asuntoon leviää betonipölyä. Räsäsen ensisijainen huolenaihe oli hänen kirjakokoelmansa.

”Minulla on paljon kirjoja, ja juttelin ennen putkiremonttia kaverini kanssa, jolla on aivan valtavasti kirjoja ja joka oli käynyt läpi putkiremontin. Remontin jälkeen hän oli joutunut imuroimaan kaikki kirjansa, ja vielä vuosien jälkeen hän siivosi remonttipölyä lakanakaapista”, Räsänen kertoo.

Ennen putkiremontin alkua Leena Räsänen lajitteli kirjansa. Osa meni kierrätykseen, ja suurimmat aarteensa, kuten Mika Waltarin ensipainokset, hän vei evakkoon mukanaan. Jäljelle jäi kuitenkin enemmistö kirjoista. Niiden osalta Räsänen turvautui tuplapussitukseen ja huolelliseen teippaamiseen.

Jos Räsäsellä ei olisi ollut mahdollista viettää putkiremonttiaikaa ystävänsä luona evakossa, hän olisi harkinnut tavaroiden säilytystä erillisessä tilassa. ”Kaikkein tärkeimpiä esineitä en jättäisi putkiremontin keskelle ihan varmuuden vuoksi, vaikka niitä kuinka tehokkaasti suojaisi.”

Pakkaaminen: ”Jätesäkit, pahvilaatikot, maalarinteippi ja nippusiteet olivat parhaat ystäväni”

Suojapakattujen tavaroiden säilytys putkiremontin keskellä aiheutti myös hankaluuksia esimerkiksi parketin uusimisen yhteydessä. Urakka hidastui, kun tavaroita joutui siirtelemään pois työmiesten tieltä.

Räsänen käytti monikerroksista suojausta. Hän pakkasi tavaroita pahvilaatikoihin, laittoi laatikot paksuihin mustiin jätesäkkeihin ja sulki säkinsuut nippusiteillä.

Kirjoissa hän käytti halpatavarataloissa käytettäviä isoja muovisia ruutukasseja, joiden sisälle hän asetti mustan jätesäkin. Hän pakkasi kirjat tiiviisti tuplapussiin, sulki jätesäkin suun maalarinteipillä ja veti muovikassin vetoketjun kiinni. Kassit ja laatikot hän kasasi yhteen ja veti vielä ison muovipressun koko höskän päälle.

Huonekalujen päälle hän levitti leveää muovia, jota voi kiertää huonekalun tai laatikon päälle.

Pienemmät esineet, esimerkiksi astiat, hän pakkasi pienempiin jätesäkkeihin, jotka sijoitti kaappeihin.

”Suljin vielä kaapinovien karmit oranssilla leveällä parkettiteipillä.” Se ei jätä jälkiä eikä vahingoita maalipintoja, ja sen voi irrottaa ja teipata uudelleen.

Vaivannäköä koko projektiin upposi viikkotolkulla, mutta lopputulos oli sen mukainen: tavarat säilyivät puhtaina.

”Eipä tarvinnut pölyjä imuroida.”

”Apua, mulla on viikko aikaa”

Räsänen korostaa, että putkiremonttiin valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, Kun valikoi, mitä tavaroita säilyttää ja suojaa, mitä laittaa kierrätykseen tai mitä tavaroita kuljettaa erilliseen säilytykseen, aikaa voi kulua viikkoja. Saman verran voi vierähtää tavaroiden huolelliseen suojaamiseen ja paketoimiseen.

Oletko kiinnostunut tutustumaan putkiremonttien aikana käytettäviin säilytystilaratkaisuihin? Ota yhteyttä!

Katso tästä: Pelicanilla on liikkeissään tarjolla laaja valikoima erikokoisia laatikoita.

Tästä pääset Tavararemontin sivuille.
Tästä pääset Suomen Ammattijärjestäjien sivuille.