Tämä ratkaisu tekee putkiremontista helpomman niin asukkaalle, isännöitsijälle kuin urakoitsijallekin

Suomalaisen suurin omaisuus on oma asunto, joten putkiremontin onnistuminen on tärkeä asia. Yhdellä etukäteen tehtävällä ratkaisulla voi helpottaa mittavaa urakkaa.

”Meidän kannaltamme optimaalista on se, että asunto olisi täysin tyhjä ennen linjasaneerauksen aloittamista.”

Näin projektipäällikkö Matias Korhonen LVIS-Hokka-yhtiöstä (kuvassa) tiivistää onnistuneen putkiremontin lähtökohdan.

Asuntojen tyhjentämisen suurin etu kaikille putkiremontin osapuolille on se, että se tehostaa urakoitsijan työskentelyä ja siten nopeuttaa remonttia. Monilta selvittelyiltä ja riskeiltä myös vältytään, kun asukkaat tyhjentävät tavaraa asunnoistaan turvallisiin ja siisteihin pienvarastoihin.

”Silloin voimme suojata kaiken paremmin. Jos olohuoneessa on röykkiö kamaa, sinne sitten vain jää alueita, joita ei voi suojata täydellisesti”, LVI-rakennusmestarin koulutuksen saanut Korhonen sanoo.

Korhosella on tuoretta kokemusta yhteistyöstä linjasaneerauksessa säilytysratkaisuja tarjoavan Pelican Self Storage –yrityksen kanssa. Sen perusteella Matias Korhonen korostaa kokonaispalvelun merkitystä.

”Pienvarastojen käyttö linjasaneerauksen yhteydessä on isännöitsijälle, urakoijalle, asukkaille ja kaikille osapuolille positiivinen asia.”

LVIS-Hokan ja Pelicanin yhteistyö lähti kahden sata vuotta vanhan Helsingin Mäkelänkadulla sijaitsevan talon linjasaneerauksesta. Lähistöllä Vallilassa sijaitseva Pelicanin pienvarastotila mainittiin lisäpalveluna ennen urakan alkua asukkaille ja osakkeenomistajille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Pelicanin porukka on urakan edetessä toimittanut muistutuksen palvelustaan jokaiseen asuntoon porraskäytävä kerrallaan. LVIS-Hokan on tarvinnut ainoastaan päivittää tiedot remonttiasiakkaita palvelevaan sähköiseen viestintäkanavaansa.

Pelican on ollut yhteistyökumppanina useiden taloyhtiöiden linjasaneerauksissa. Ensisijainen yhteyshenkilö on usein isännöitsijä, joskus hallituksen jäsen ja joissakin tapauksissa urakoitsija.

Mäkelänkadun urakka on esimerkki mittavasta linjasaneerauksesta. Puolitoista vuotta kestävässä projektissa huoneistoissa uusitaan märkätilat, vesi- ja viemärijohdot, tehdään täydellinen sähköremontti ja uusitaan ikkunat. Myös yleisissä tiloissa pannaan kaikki uusiksi: pesulat, saunaosasto, komerot, pyörävarastot...

Putkiremontti on ”meteliä, pölyä ja vieraita ihmisiä” – valmistautuminen auttaa

Vanhoissa taloissa saattaa tulla eteen monenlaisia yllätyksiä, kuten sata vuotta vanhat seinät, jotka on muurattu lankkulattian päälle. Matias Korhonen kertoo esimerkkejä yllätyksistä, jotka olisi voitu välttää.

”Seinästä esimerkiksi poistetaan vanhat laatat, piikattaessa seinä antaa periksi toiselle puolelle ja siellä onkin komero täynnä tavaraa. Tällöin seinä saattaa jäädä korjaamatta”, Korhonen kuvailee.

Toisessa esimerkissä ihminen on ottanut lomamatkan remontin ajaksi Espanjan lämpöön. ”Urakoitsijalta lähtee viesti, että nyt nämä komerot pitäisi tyhjentää, ja sitten joutuu laskuttamaan asukasta tyhjentämisestä.”

Korhosen mukaan haitta-aineille ei nykyään altistu työmailla käytettävien alipaineistettujen koppien takia. Pölyltä ei kuitenkaan voi välttyä.

Kun seinien rappaukset uusitaan ja käytetään laastia, rakennuspölyä kertyy aina. ”Tämä ei ole pölytöntä hommaa”, on Korhosen viesti putkiremontin realiteeteista.

Kun linjasaneerausta tehdään, se tarkoittaa meteliä, pölyjä ja vieraita ihmisiä, eikä siivous kuulu urakoitsijalle. Samoin irtaimiston suojaaminen ei ole urakoitsijan vastuulla, ainoastaan työskentelyalueiden suojaaminen. Pahimmillaan tavaroita raivataan huoneenosa kerrallaan pois tieltä keskellä remonttia.

”Tavaroiden varastoimisesta muualle on asukkaalle selkeää etua sen lisäksi, että irtaimisto säilyy puhtaana ja turvassa”, Pelican Self Storagen maajohtaja Jussi Tolvanen sanoo.

Remontin päättyessä asukas pääsee siivoamaan tyhjän kotinsa ja voi sitten siirtää tavaransa puhtaaseen tyhjään asuntoon. Vaikka asuntoon jätetyt tavarat suojaisi huolellisesti, pölyisten säkkien tyhjentäminen säkki ja huone kerrallaan voi vastaavasti olla päivien urakka.

Vaikka putkiremontti ei ole asukkaalle juhlaa, lopputulema voi korvata epämukavat kokemukset.

”Kun kylppäri on satavuotiaassa talossa laatoitettu uudelleen, niin kivahan se on käydä asiakkaan kanssa katsomassa hienoa uutta kylpyhuonetta”, Korhonen sanoo.

Oletko kiinnostunut tutustumaan putkiremonttien aikana käytettäviin säilytystilaratkaisuihin? Ota yhteyttä!